Hoe hoog hangt een lamp boven de eettafel?

De lamp boven de eettafel is een grote sfeerbepaler in huis. Steeds vaker is er een open keuken, waarbij de eettafel of het keukeneiland een echte blikvanger is. Logisch dat je hier dan ook een toffe lamp voor wilt hebben! Meestal wordt er gekozen voor een hanglamp, omdat deze de ruimte breekt en daardoor een aparte plek in huis creëert. Maar hoe hoog hangt een lamp meestal boven de eettafel? Wij helpen je graag op weg met onderstaande tips. Uiteindelijk bepaal jij wat je mooi vindt, dus doe vooral wat je leuk lijkt!

 

Welke functie heeft de hanglamp voor je?

Om de lamp te kiezen die het beste bij jou past, is het goed om je af te vragen welke functie de lamp krijgt boven de eettafel. Wil je vooral sfeerlicht hebben voor bijvoorbeeld een romantisch diner of werk je aan de eettafel en heb je functioneel licht nodig? Een combinatie van gewenste sferen kan natuurlijk ook, door bijvoorbeeld een hanglamp én een staande lamp te gebruiken. Het leuke daaraan is dat het een speels effect geeft aan je interieur. Een andere goede optie is een dimmer, ideaal om zelf je gewenste sfeer mee te creëren. 

Wat is de hoogte tussen de eettafel en een hanglamp?

Vaak wordt de hanglamp tussen de 60 en 80 cm boven het tafelblad gehangen. Deze hoogte geeft meestal het beste licht op de tafel. Er is een ongeschreven regel dat de hanglamp goed hangt als je er onderdoor kan kijken wanneer je aan tafel zit en ongeveer op ooghoogte hangt als je staat. Probeer een aantal hoogtes en ga aan de tafel zitten en staan, maar ga ook eens op de bank zitten in de kamer om te kijken of je ook dan een gewenst resultaat hebt. Woon je met meerdere mensen thuis? Zij hebben hoogstwaarschijnlijk een andere lichaamslengte dan jij. Vraag hoe zij het ervaren, voor de ideale hoogte van jullie hanglamp.

Welke grootte heeft de hanglamp?

Als je een te grote lamp boven de eettafel hangt, kan het zijn dat je met je hoofd tegen de lamp stoot tijdens het opstaan of gaan zitten. Dit is vast niet wenselijk en daarom is ook hier een ongeschreven regel voor, namelijk om je te houden aan maximaal de helft van de breedte van jouw tafel. Heeft jouw ronde tafel een diameter van 100 cm, dan hang je hier een lamp boven met een maximale diameter van 50cm. Heeft jouw lange tafel een afmeting van 100x180cm, dan hang je hier een lamp boven met een maximale diameter van 50cm. Vaak wordt er boven een ronde eettafel een ronde hanglamp gehangen. En juist een langwerpige hanglamp of balk voor boven een (lange) rechthoekige eettafel. Zo zorg je ervoor dat het licht optimaal wordt benut. Daarnaast accentueer je de eettafel met de lamp en laat je zien dat jij er verstand van hebt. Rebels? Doe lekker het tegenovergestelde en speel met vormen voor een creatieve look. Alles is mogelijk, doe vooral wat je mooi vindt!

Meerdere lampen?

Een lange tafel van 100x200cm wordt met één lamp meestal niet genoeg verlicht. Daarom wordt er vaak gekozen voor meerdere lampen boven een lange eettafel. Je kunt ervoor kiezen om een hanglamp te kopen waarvan er al meerdere naast elkaar hangen, maar je kunt ook zelf een lamp maken. Een echte eyecatcher in je interieur en meteen de hele tafel verlicht! Wij hebben enkele ideeën voor je ter inspiratie:

1. Hang de lampen op speelse wijze naast elkaar

Maloto

2. Door haken aan het plafond te bevestigen kun je de hanglampen op een sierlijke manier verdelen.

Orrin

3. Middels een plafondplaat kun je op een mooi afgewerkte manier meerdere hanglampen combineren.

 

Hoeveel ruimte zit er tussen meerdere hanglampen?

Heb je meerdere losse hanglampen en vraag je je af hoe veel ruimte er precies tussen die lampen moet zitten? Ook hier is een ongeschreven regel voor bedacht die je kan helpen. Nogmaals, dit hoeft niet en jij bepaalt wat je mooi vindt. De diameter van de lamp is ook de afstand die wordt aangeraden. Dus heeft je lamp een diameter van 40cm, dan laat je er ook een ruimte tussen van 40cm.  

Inspiratie nodig?

Wil je inspiratie voor een toffe hanglamp? Lucide zit altijd bovenop de trends en kan jou helpen bij het vinden van jouw ideale hanglamp. Bekijk hier onze collectie hanglampen.

Onze website, Instagram en Facebook staan boordevol inspiratie, maar ook ons Pinterest kanaal is ready to inspire you! Vragen? Wij helpen je graag. Je kunt ons bereiken via onze social mediakanalen of het contactformulier op onze website.  

Groetjes van Lucide 😊