De evolutie van verlichting: van kaars tot LED

Verlichting is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We staan er vaak niet bij stil, maar de manier waarop we onze omgeving verlichten, is in de loop der tijd aanzienlijk veranderd. Van de warme gloed van kaarsen tot de energiezuinige LED-lampen, de evolutie van verlichtingstechnologie heeft een enorme impact op onze leefomgeving. In dit blogartikel duiken we in de geschiedenis van verlichting en onderzoeken we de fascinerende reis van kaarslicht naar LED-verlichting.

 

 

De oorsprong van verlichting:

Als we teruggaan naar de allereerste vormen van verlichting, komen we uit bij kaarsen. Kaarslicht was decennialang de belangrijkste bron van verlichting in huizen, straten en zelfs in openbare ruimtes. De oudste kaarsen dateren al van 3000 voor Christus en werden gemaakt van dierlijk vet. Later werden bijenwas en plantaardige oliën gebruikt om kaarsen te produceren. Hoewel kaarsen romantiek en sfeer creëerden, hadden ze ook hun nadelen, zoals de beperkte brandduur, het risico op brand en de roetvorming.

 

 

De opkomst van gasverlichting:

De volgende grote ontwikkeling in verlichting kwam met de opkomst van gasverlichting. In de 19e eeuw werd gasverlichting een populaire keuze voor steden en huishoudens. Gaslampen, aangedreven door stadsgas (gemaakt van steenkool), boden helderder en betrouwbaarder licht dan kaarsen. Stadsstraten werden verlicht en het nachtleven kreeg een nieuwe dimensie. Ondanks de verbeteringen bracht gasverlichting echter ook uitdagingen met zich mee, zoals de geur, het brandgevaar en de afhankelijkheid van gasleidingen.



De elektrische revolutie:

Het was de ontdekking en ontwikkeling van elektriciteit die de weg vrijmaakte voor een ware revolutie in verlichting. In 1879 creëerde Thomas Edison de eerste commercieel levensvatbare gloeilamp. Deze innovatie markeerde een keerpunt in de geschiedenis van verlichting. Gloeilampen boden een efficiëntere en duurzamere bron van licht. Ze werden snel populair en vervingen geleidelijk kaarsen en gaslampen.

Hoewel gloeilampen een enorme sprong voorwaarts waren, hadden ze ook nadelen. Ze verbruikten veel energie en hadden een beperkte levensduur. Dit leidde tot verder onderzoek en ontwikkeling op het gebied van verlichtingstechnologie.

De opkomst van fluorescerende verlichting:

In de jaren 1930 werd de fluorescentielamp geïntroduceerd als een energie-efficiënter alternatief voor gloeilampen. Fluorescentielampen werkten door het opwekken van licht via een gasontlading. Ze waren veel zuiniger en hadden een langere levensduur dan gloeilampen. Hoewel fluorescerende verlichting effectiever was, had het zijn eigen nadelen, zoals de aanvankelijk koele en onaangename kleurweergave.






 

 

 

 

De oorsprong van Lucide:

Een jaar voor het ontstaan van de Ledverlichting als lichtbron ontstond in 1992 het merk Lucide. De oprichter, Ward Mertens, wou meestappen in de constante evolutie die verlichting doormaakt. Niet om mee te drijven op de stroom, maar om zelf te roeien. Licht is niet alleen praktisch, licht kan ook mooi zijn. Tot gevolg van zijn vooruitziende blik is lucide 31 jaar later nog steeds een vaste waarde in de verlichtingswereld. Gevestigd zijnde in Deurne probeert het Lucide-team van hieruit deze visie zo goed mogelijk te ondersteunen en de klanten zo goed mogelijk verder te helpen. Dit ondertussen onder het goedkeurende oog van Ward zijn zoon, Niek.  

De opkomst van LED-verlichting:

De grootste sprong voorwaarts in verlichtingstechnologie kwam met de komst van LED-verlichting. LED's (Light-Emitting Diodes) waren oorspronkelijk ontwikkeld voor andere toepassingen, zoals elektronische displays. In de loop der tijd werden ze echter geoptimaliseerd wat zorgde voor een algemener gebruik. LED's bieden talloze voordelen, waaronder energie-efficiëntie, langere levensduur, compact formaat en milieuvriendelijkheid. Ze hebben de manier waarop we verlichting benaderen radicaal veranderd.

Tegenwoordig vinden we LED-verlichting overal om ons heen, van woningen en kantoren tot straatverlichting en auto's. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen en sferen. Bovendien heeft de continue ontwikkeling van LED-technologie geleid tot betere prestaties en meer geavanceerde functies, zoals dim to warm en slimme verlichtingssystemen die kunnen worden bediend via mobiele apps.

 

 

 

Conclusie:

De evolutie van verlichting is een fascinerende reis geweest, van kaarsen en gaslampen tot gloeilampen en uiteindelijk LED-verlichting. Elke nieuwe technologie bood verbeteringen op het gebied van efficiëntie, duurzaamheid en prestaties. Met de opkomst van LED's hebben we een revolutie doorgemaakt in de verlichtingsindustrie. De toekomst van verlichting ziet er nog helderder uit, met voortdurende innovaties die ons helpen energie te besparen, onze omgeving aan te passen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Of we nu nostalgisch terugdenken aan het zachte licht van kaarsen of genieten van de voordelen van moderne LED-verlichting, één ding is zeker: verlichting zal altijd een cruciale rol spelen in ons leven. Het verlicht niet alleen onze fysieke ruimtes, maar heeft ook de kracht om stemmingen te beïnvloeden, sferen te creëren en ons te laten genieten van de schoonheid van onze omgeving en natuurlijk van elkaar.

 

Lucide – Illuminates your world